De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus heeft maandagavond aangekondigd dat diplomatieke vluchten vanuit Nederland voorlopig zullen worden tegengehouden. Regeringsoverleg op hoog niveau zal worden opgeschort en de Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom in Turkije.
,,We doen precies hetzelfde wat zijn ons hebben aangedaan”, aldus Kurtulmus tijdens een persconferentie. ,,We staan vliegtuigen met Nederlandse diplomaten of afgezanten aan boord niet toe te landen in Turkije of ons luchtruim te gebruiken. Degenen die deze crisis hebben veroorzaakt, zijn ook verantwoordelijk voor de oplossing.”
Kurtulmus liet als de belangrijke regeringswoordvoerder ook weten dat hij het Turkse parlement zal aanbevelen de vriendschapsverdragen op te zeggen totdat Nederland op zijn schreden is teruggekeerd en zich heeft gedistantieerd van zijn ,,inhumane en onwettige” optreden tegen Turkse ministers en zich heeft verontschuldigd. Den Haag heeft volgens hem de internationale regelgeving met voeten getreden.
Europees Hof voor de Mensenrechten
De Turkse president Erdogan zei eerder op maandag dat hij over het geschil met Nederland naar het Europese Hof voor de Mensenrechten wil stappen. Hij zei dat Nederland rekenschap zal moeten afleggen en dat Turkije alle mogelijke diplomatieke sancties zal aanwenden om Nederland van repliek te dienen.
Ankara en Den Haag hebben slaande ruzie over het afgelasten van optredens van Turkse ministers die in Nederland een ‘ja’ wilden aanprijzen in het Turkse referendum in april. Dat gaat over een ingrijpend wijziging van het politieke stelsel.
Laconieke reactie Koenders
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders ziet een eventuele behandeling van Turkse klachten over de Nederlandse overheid door Europese Hof voor de Mensenrechten positief tegemoet. ,,De gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens staat open voor Turkije.
Mocht de klacht ontvankelijk worden verklaard zien we de zaak met vertrouwen tegemoet'', reageerde Koenders. ,,Overigens staat Turkije zo goed als bovenaan de ranglijst als het gaat om veroordelingen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.''
Eerder deze maandagavond werd nog bekend dat Mark Rutte ervan uitgaat dat de Turkse premier Yildirim zijn uitnodiging accepteert om 'samen een groot bord eten weg te werken' en daarbij de problemen proberen uit te spreken.
Lees ook: Turkije dreigt Nederland met ‘maatregelen’: hoe belangrijk is de handel?
Erdogan leidt het land al sinds 2003 maar is sinds 2014 president, een functie die in de huidige grondwet ceremonieel is. De als autocraat regerende Erdogan wil dat de president straks ook formeel de machtige leider van de regering wordt. Het premierschap vervalt dan.
'Nazipraktijken'
Turkse leiders hebben Nederland in de dit weekeinde uitgebroken ruzie van nazipraktijken beschuldigd. De Nederlandse regering zou zonder daar het recht toe te hebben, verhinderen dat politici van Erdogans partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) in Nederland campagne voeren. Een Turkse minister werd op de valreep de landingsrechten ontzegd en een ander werd staande gehouden en als ongewenste vreemdeling de grens over gezet.
Erdogan beklemtoonde maandag ook dat hij vindt dat de in februari in Turkije opgepakte Duitse correspondent Deniz Yücel een buitenlandse agent en terrorist is. In Turkije is vorig jaar een bloedige poging tot staatsgreep gepleegd. Inmiddels zitten bijna tweehonderd journalisten achter de tralies, naar schatting meer dan 45.000 mensen zijn als mogelijke samenzweerders gevangengezet en circa 130.000 mensen zijn op staande voet uit overheidsdienst ontslagen.